
Afgelopen zaterdag (12 april) stond de, voor onze vereniging, tweede wedvlucht op het programma vanaf de losplaats Luyksgestel (ca. 135km). Nog even over het woordje wedvlucht: dit kan afgeleid zijn van wedstrijd vlucht maar ook van een vlucht met duiven waarop gewed kan worden. Ik hou het op het eerste want zo is het heden ten dage: een wedstrijd voor postduiven o.b.v. snelheid. Dus: afstand gedeeld door tijd geeft de snelheid in meters per minuut (m/m) en niet in km per uur omdat meestal de verschillen klein kunnen zijn en zelfs achter de komma wordt 'uitgevochten'. Het lijkt wel wat op de schaatswedstrijden waar het soms op een duizendste van een seconde aankomt. De tweede betekenis van wedden op duiven komt in Nederland eigenlijk niet echt meer voor. Dat is iets wat zo'n 25 tot 30 jaar geleden nog veelvuldig gebeurde: het geld zetten op duiven. Hier was destijds, wanneer je de hoofdprijs pakte, een ruim weekloon en wel meer mee te 'verdienen'. Maar sinds de komst van het electronisch klokken, vanaf ca. 1999, is het geld zetten op duiven zienderogen afgenomen mede door het redelijk 'ingewikkelde systeem' van inzetten op de electronische klok. Misschien ook wel goed anders gaat het alleen nog om het winnen van geld. Nu staat toch meer een vroege klassering in de top van de uitslag voorop.
Dat gezegd hebbende komen we tot het verslag van de 2e vlucht van dit seizoen, voor onze eigen vereniging telde de vlucht van vorige week ook al voor de kampioenschappen terwijl dit in veel verenigingen nog niet zo was daar hadden ze gisteren de officiële aftrap van het seizoen 2025.
De duiven werden in het nog net in Nederland gelegen Luyksgestel gelost om 9.45 uur. Omdat er prachtig weer werd voorspeld en de nevel nog niet helemaal was opgetrokken werd er gekozen voor een iets later tijdstip. Dat de duiven het niet cadeau kregen ondanks de zuidoosten wind werd wel duidelijk na afloop van het concours bij het zogenaamde afslaan van de klokken, bij onze vereniging standaard om 18.00 uur op de zaterdagavond. Toen bleek er bij een korte evaluatie bij de leden dat er nog menig duifje onderweg was. Hopelijk zijn ze nog goed nagekomen.
Uiteindelijk was het, zoals ze wel vaker doen aan het begin van het seizoen, de combinatie Van Deutekom die met hun 23-004 met de eer ging strijken. Deze duivin tikte om 11.19.49 uur de antenne aan en maakte zo een snelheid van 1428m/m (ca. 86km/uur). Een prima prestatie ook in groter verband namelijk een 37e van 8814 duiven in vlieggebied NW en een 15e van 5178 duiven in Kring 1. Ook de 7e plek wordt door de vader-zoon-kleinzonen combinatie opgeëist. Op plaats 2 en 9 vinden we Gerrit Bos die ook op deze 2e vlucht goed bezig is. Jan van de Streek eist het brons op (3e plek). Daarna volgt in de slipstream met een 4e en 5e prijs. Vervolgens Henk Steenbergen, onze Oostendorper, die zich plek 6 en 10 toe-eigent. Als laatste liefhebber bij de top 10 vermelden we Ruth Schreurs op plaats 8.
Jaap Hein van Putten heeft de duiven het best voor elkaar dit keer met het hoogste prijspercentage namelijk 17 van de 22 duiven (=77%) op de uitslag. Het concours eindigt (1/3 van de duiven zijn dan terug) om 11.39 uur met een duif van Jan van de Streek (zijn 25e prijsduif) met een snelheid van 1193m/m (= ca. 72km/uur).
Alle winnaars gefeliciteerd en op naar volgende week waar de 3e wedvlucht op het programma staat vanaf Bierges waar de duiven in afdelingsverband (hopelijk) weer gelost worden. Dit betreft de traditionele Paasvlucht dus er zijn weer eieren te verdienen. Doe je best voor een goede voorbereiding.
Reactie plaatsen
Reacties